Amidaca wal toloya betara va "Firdausi"

Contenu supprimé Contenu ajouté
Axel xadolik (prilara | webekseem)
Aucun résumé des modifications
Axel xadolik (prilara | webekseem)
Aucun résumé des modifications
Conya 1:
{{Korikaf kroj|korik=Firdausi|evleem=940-1020|kira=[[Persava]]f ezlopik}}
{{Teliz_toza}}
'''Firdausi Tusi''' (  فردوسی طوسی persavon )
 
Firdausi, tir kan bat yolt ke dan xanta tir melanafa da Abul Kasim Mansur ibn Axmed ibn Faxr ed-Din tanoy persavaf ezlopik gilton zo yoltar. Moni 940 koe Cadab widel poke Tus koe Xorasan winka Firdausi ve kobliyir aze delapon zo ve gaayar ; va persavaPersava is mafelon digina arabavaArabava is paxlaviavaPaxlaviava belcon ve vayayar. Icde inaf jotilufjotaf is milon oyaf tandeem va abiccoba grupet ; anton da in va keafa vayara ta grupera va savsafa persafa izva in askiyir ise da tiyir pegaf gu icdefiyona cenkasikiicdefa secenkaxa rotrasinirotrasina koe yona paxlavifa ugalda se, pilkovon koe Danicver Dixan dotay.
 
Lanamon, va tugeltratan abdumimaks va ezlasutera va izva ke [[Persa? in]] ixam kobrayar, vexevoxe va in Dakiki? icdeon abdiayarabdifiyir. Yoke folvafa awalkera ke battan bak 980 in davon ve kokobayar, faveson va fosaks ke tel abdiasikabdifisik beka konakviele vaon mekuvon karolayar. Tiyir rekolanharekolanya ta siskera va yona sega yo ke iranaf gradilik se. Bardecemdon belkuyunon gan arabaf seltay, persaf vedey va gaderopafugaderopafa is suterotafusuterotafa volruptesilu persaf vedeyvolruptesuca boreon fu dimtrasiyir. Korik se koteyaweyed kan nega yo va savsaf persikeem ; tiyid kalaf dimtrasison va man olukaceem, ise va po ke vedeyeva satolenusatolena akliluakluca tulobliyir. Acum taneaf blok se ke Firdausi boreon remotalayad.
 
Bata poraca me stapeyer pu erbakiramaf ezlik ; in va erbalevgisik in olegayar. Va tan taneon ve trasiyir : va Abu Mansur bowesik va Tus winka, vexevoxen inafa ezla men tenuweyer viele Abu Mansur ve awalkeyer. Bam tison 58<sup>-daf</sup> Firdausi ve kaaneyayar va dendara ke tugazaweyes Xazni Maxmud?. Ko Xazni kle ve lakiyir lize, golde lijkilulijkuca ke gazezlasikeem guyawes yoke licrakef kevlik, in ve flecupuyur da zo kodlapayarkodulapayar. Wori va progesiluprogesuca ke sersik al kiewaskiyir ise tison porakirapaf is kulapaf va grabomeem diliodon co- gotenuyur viele va fol ke Maxmud aboyafa skujera se kevon ve ripindayad. Tison aundapaf is zidapaf ise kabuyuson mo sultanik va udutafa kleca, in va Xazni in ve buluyur aze, ta daenide va kaaneyareem kruleyer, widavawidavon ve lutceyer.
 
Milon koe [[Bagdad?]] El Kadir Billax xalifik, torimu dan va "Yusuf is Zuleixa" ve ezlayar, va dendara kev zidiluziduca ke Maxmud me ve ebleyer, acum ko Tus ixam guazanhafiguazanyafi Firdausi ve dimlakiyir lize bak 1020 moion ve awalkeyer. Zo negar da adimtere Maxmud sultanik, raveyeson va skujerayona seskujera tukosayasa va ezlopik, al eruyur da vanmia aboyikeem in di dimpiyir ise va yal dem 400 000 moavatalolk puon al stakseyer. Ba daViele va tan tuvel ke Tus kamba zilisa va yal koolapiyir, ta daenide ko awalkikxo zo stayar va ar tuvel alto ke Firdausi divolapiyir. NaskeikyaNazkeikya ke ezlik vewayasa va stakseks pu gadikye, ta vegedura va oblasikioblaxa djukolnayanidjukolnayana gan Firdausi erba zo ve uneyer.
 
Aldaf suteks ke Firdausi zo yoltayar kan Cax-Namex (&nbsp;Neva ke Gazikeem&nbsp;) ; tir ugalafa nega va bifeem ke [[Persa]] bak 3600 tanda kali 636<sup>-eafa</sup> ilana, trabe evla ke islamafa olgalicura. Vaxe Cax-Namex, ke Firdausi anton zavzar "Yusuf is Zuleixa" ezla ; tir kridjoveks gan Alkuran neva? va regalayona seregala icde skeda ke Yosif do kurenikya ke Putifar.
 
|style="vertical-align: top;"|